Fort XIII Nová Ulice

Fort tvoří fortifikační stavby zděné z režného cihelného zdiva s podezdívkami z hrubě opracovaného kvádrového kamenného zdiva a s nárožími z tesaných kamenných kvádrů, dále úpravy terénu, glacis fortu (území kolem fortu) a příjezdová cesta k fortu. Stavba na symetrickém pětiúhelníkovém půdorysu ve tvaru lunety s téměř přímou základnou je tvořena šíjovou stranou fortu přivrácenou do týlu. Uprostřed fortu se nachází obranná kasárenská budova reduitu podkovovitého tvaru s plochým šíjovým průčelím a s vnitřním dvorem. Z budovy reduitu vybíhá směrem do týlu šestiboká šíjová kaponiéra s vnitřním dvorkem. Na boční strany reduitu navazují v linii základny lunety šíjové hradební zdi, uzavírající přístup do komunikačního prostoru fortu. Šíjové hradební zdi pak plynule navazují v rovném směru na šíjové ploché zdi hlavního valu, který probíhá po linii vlastní lunety. Vnější zděná strana hlavního valu tvoří eskarpu (vnitřní stranu obvodového příkopu). Přibližně v jedné třetině hlavního valu, v bodu styku boků a lící eskarpy, vybíhaly z eskarpy do obvodového příkopu dvě, dnes ubourané příkopové kaponiéry charakteru „kočičích uší“. Kaponiéry byly přístupné prostřednictvím dochovaných poteren (chodeb procházejících napříč podzemím hlavního valu). Vstupy do poteren jsou zajištěny z uzavřeného komunikačního prostoru, který se nachází mezi budovou reduitu, šíjovými hradebními zdmi a hlavním valem. Na vnější straně obvodového příkopu se nachází kontreskarpa, kopírující eskarpu a vytvářející kolem kaponiér půloblouky. Kontreskarpa je v úseku naproti bokům eskarpy pouze vysvahována, v úseku naproti lícím eskarpy je zděná.