archeologická lokalita Tepenec

Archeologická lokalita s výšinným opevněným sídlištěm z období popelnicových polí (slezsko-platěnická fáze) a pozůstatky středověkého hradu je situována na ostrožně nad údolím Bělkovického potoka, se sklonem k jihozápadu. Prostor středověkého hradu včetně předhradí se shodoval s rozsahem pravěkého hradiska. Výšinné opevněné sídliště mělo protáhlý oválný tvar a celkovou rozlohu cca 3,2 ha. Patrně po celém obvodu bylo obehnáno hlinitokamenitou hradbou, z níž se dnes dochovaly valy, kopírující okraj vrcholové plošiny. Vnější příkop vybudován nebyl. Val je na několika místech přerušen, původní pravěký vstup by mohla představovat klešťovitá brána v severním průběhu valu (i dnes jí prochází lesní cesta), později využitá i ve středověku. Lokalita náleží k hradiskům ostrožného typu. Hrad se skládal z vlastního jádra hradu na nejvyšším místě ostrožny, v jejím JZ cípu a dnes zcela odtěženém kamenolomem a z protáhlého předhradí (délka cca 350-370 m), respektujícího plochu hradiska. Terén předhradí se k SV zvedá. Nepravidelné prohlubně indikovaly zástavbu předhradí, většina se však nacházela v části zabrané dobývacím prostorem. Ve středověku bylo využito pravěké opevnění. Na jižní straně bylo předhradí opevněno pouze pravěkým valem, ve východní části, poblíž šíjového příkopu je přerušen, konstrukce této brány ani její datování nejsou ale blíže známy. Na severní straně byla pravěká fortifikace ve středověku upravena, došlo k dozdění, a to zejména v prostoru klešťovité brány, kde je dodnes dochována kamenná hradba. Její západní část byla postavená z kamene na jílovo-vápenitou maltu a dosahovala mocnosti až 1,6 m. Ve vzdálenosti cca 115 m západně od brány pokračuje jen základový pas (výška 0,15-0,30 m) z volně položeného kamene a dále na západ se vytrácí a opevnění pokračuje pouze pravěkým valem. Východně od brány terén i opevnění stoupá až k vrcholu nad šíjovým příkopem. Na severovýchodu je předhradí od vlastního hřebene odděleno šíjovým příkopem vytesaným do skalního podloží. Vrchol nad příkopem byl opevněn, není vyloučeno, že mohlo jít o předsunuté opevnění hradu. Lokalita je porostlá smíšeným lesem.