zámek s parkem

Čtyřkřídlá budova situovaná do středu kruhového parku. V průčelí jednopatrová budova obdélného půdorysu, opatřená na obou stranách mělkými rizality s trojúhelnými štíty a předloženými schodišti. K zadním dvorním nárožím hlavní budovy se připojují přízemní křídla, tvořící boční shodná uzavření čestného dvora a zaoblením přecházející v zadní uzavření prolomené bránou. V obou předních dvorních křídlech pravoúhlé přístavky. Budovy kryty mansardovými zvalbenými střechami. Okna v patře vesměs pravoúhlá se šambránami, v přízemí se segmentovými záklenky. Fasády členěny reliéfními obdélníkovými poli nad okny a mezi okny. Přízemí rizalitu zdůrazněno pásovou rustikou. Ve střední ose bočních stran procházejí boční vjezdy, vyznačené na vnějších i dvorních stranách portály s půlkruhovými záklenky a klenáky ve vrcholu. Po stranách vjezdu bosované liseny, nesoucí trojboký fronton s rokajovou kartuší uprostřed. Zámek dal postavit ve francouzsky orientovaných raně neoklasicistních formách v letech 1760 - 1763 hrabě Ferdinand Bonaventura Harrach. Zámecký park o rozloze 2,5 ha obklopující zámek. Park kruhového půdorysu se rozkládá kolem budovy zámku a je ohraničený zděným plotem s kovanou mříží. Přední část parku řešena pravidelně v návaznosti na hlavní kompoziční osu zámku. V jejím prodloužení umístěn bazén a schodiště. Souměrně po hlavní ose rozmístěny barokní sochy dětí - alegorií čtyř ročních období a putti. Prostor se stříhanými do ornamentů vysázenými dřevinami při hlavní ose po obou stranách vymezen nepravidelnými skupinami dřevin. V zadní části parku je v současnosti nepravidelná výsadba dřevin bez návaznosti na historickou kompozici parku ze 70. let 20. století. Z dalších prvků drobné architektury dochována kolonáda, litinový altán a bazén. Do okolní krajiny vybíhají z parku do všech světových stran lipové aleje. Park byl založen zároveň se stavbou zámku v 60. letech 18. století. Poslední úpravy, které daly přední části parku současnou podobu, proběhly pod vedením zahradníka Křemene v roce 1925. Svojí dispozicí se park řadí k nejvýznamnějším objektům na Moravě. Autorství projektu bývá připisováno I. Canevalovi, nověji do okruhu císařského architekta Nicola Pacassiho (Kroupa.)