brána usedlosti

Samostatně stojící architektonický prvek postavený z kamenného a cihelného zdiva a omítnutý hladkou vápennou omítkou světle béžové barvy, rozměry půdorysu cca 900x 130 cm. Podstatu tvoří v ose umístěný pravoúhlý vjezd s dvoukřídlou dřevěnou bránou opatřenou světlíky a jednokřídlými dveřmi pro pěší. Vjezd rámuje architektura připomínající průčelí antického chrámu – architráv s kládím a výrazně stlačeným štítem nesou na nárožích bosované pilíře a vedle vrat dvojice kanelovaných sloupů se stylizovanými dórskými hlavicemi, prostor mezi krajními pilíři a sloupy vyplňují hluboké niky s půlkruhovými záklenky, které jsou vysoké jako sloupy, v horní polovině každé z nich je terakotová rozeta s průhledem. Stejné rozety vyplňují čtyři pravoúhlé vlysy v kládí a jedna je vsazena v ose tympanonu. Zadní strana stavby je hladká, pouze v místech rozet členěná pravoúhlými výklenky.