venkovská usedlost - pův. hostinec

Samostatně ve svahu stojící jednopatrový, okapově orientovaný dům, je vystavěný na kamenném základě obdélného půdorysu. Kamenné základové zdivo není omítnuto. Od přízemí výše je zdivo cihlové. Jižní strana domu je situována ve svahu do zahrady. Průčelí je v úrovni suterénu dvouosé se dvěma dveřními otvory, čtyřosé přízemí má dveře mimo osu, vpravo dvě novodobá trojdílná okna, vlevo jedno šestitabulkové. 1. NP je pětiosé, 4 okna vpravo jsou v pravidelném rytmu, v levá ose odpovídají ose v přízemí. V omítce je patrná stopa po zbouraném dvouramenném schodišti se sedlovým zastřešením, hřebenem sahajícím k parapetu 1. NP. Štítová průčelí jsou tříosá, ve vyzděném štítu dvouosá. Ve zbytcích je ještě rozpoznatelná kordonová a průběžná parapetní římsa. Korunní římsa je bohatě odstupněná. Fasáda zachovává jen v 1. NP původní členění průběžnou parapetní římsou a nadokenními římsami, spočívajícími na konzolách. Severnímu průčelí je paralelně se silnicí představeno náspí, dosahující pod parapetní úsek prvního patra. Tvoří jej trojice sloupů na krychlových soklech, pískovcových patkách, s pískovcovým dříkem a toskánskou hlavicí, krychlovým kladím z betonu, jehož čela jsou opatřena plastickými kruhovými motivy. Sloupy nesou pultovou stříšku s nepatrným sklonem, krytou plechem. Severní průčelí je čtyřosé, v druhé ose zprava je v přízemí hlavní vstup do domu. Fasáda je hladká, v plochách parapetů v patře jsou uprostřed plastické mandlové rozety, v levé ose jediná mušle. Přímé nadokenní římsy spočívají na dvou nízkých volutových konzolách. Kvůli odhalenému zdivu je možné rozpoznat nově vyzděná a vyspravovaná místa, zbytky omítek mají ve svrchní vrstvě tmavě zelenou barvu. Sedlová střecha je pokryta plechem. Dům má sklepy v jižní straně domu, ale byly v době revize nepřístupné. Dispozice přízemí je podélný trojtrakt, v 1. NP podélný dvoutrakt. Centrální komunikační jednotkou je chodba v přízemí, vedoucí hloubkou domu, z níž vede schodiště do patra. Je zaklenuta valenou klenbou s protilehlými pětibokými výsečemi nad dveřními otvory. Oba protilehlé dveřní otvory, z nichž dvorní je zaslepený, mají segmentový záklenek a nálevkovitě rozevřené špalety. Prostora s jedním odhaleným podélným nosným trámem v plochém stropě východní části přízemí je bývalou pohostinskou místností, která je nesymetricky z poloviny předělena zdí s komínovými šachtami. Místnost v severozápadní a jihozápadní části přízemí mají stlačenou valenou klenbu s párem styčných výsečí. Místnosti v 1. NP mají ploché stropy s fabiony, podlahy jsou dřevěné, palubové. Černá kuchyně zanikla. Půdu prosvětlují dvě okna z každé strany štítu, konstrukce krovu je subtilní, vaznicová s ležatou stolicí.