sousoší Nejsvětější Trojice

Pilíř se sousoším je zhotoven z maletínského pískovce a sojí čelem k východu. Základnu tvoří dva stupně čtvercového půdorysu, v jehož středu stojí dvoudílný osmihranný podstavec. Dole v rozích je rozšířen o nižší nárožní polojehlany. Profilace převádí sokl do užší části podstavce, v jehož stěnách jsou vyhloubeny obdélné výklenky s jednoduchými kvazikružbami. V jednom z nich je osazena žulová nápisová deska obsahující: SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE / BYLO POSTAVENO V ROCE / 1892 / NA NÁKLADY MANŽELŮ / JOSEFA A ANNY CHRASTILOVÝCH / Z RÁJCE, Č.P. 32 A PŘEDÁNO / DO OPATROVNICTVÍ OBCE VELKORÁJECKÉ. / NA PŘELOMU LET 1999 A 2000 / BYLO SOUSOŠÍ OPRAVENO, / ČÁSTEČNĚ NÁKLADEM OBCE / A ČÁSTEČNĚ NÁKLADEM OBČANŮ, / PROSTŘEDNICTVÍM DOBROVOLNÉ / OBECNÍ SBÍRKY. / OBCI RÁJEC BYLO SOUSOŠÍ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE PŘEDÁNO / PO OPRAVĚ V DUBNU ROKU 2000. / OPRAVY PROVÁDĚLI / LUBOMÍR TESÁK A MARTIN BENEŠ / -KAMENOSOCHAŘI Z OLOMOUCE. / TABULKU S NÁPISEM VYHOTOVIL / JAN MALUCHA - KAMENOSOCHAŘ ZE ZÁBŘEHA. Oktogonální dřík pilíře se mírně kónicky zužuje směrem vzhůru. Stěny dříku jsou odlehčeny výklenky s kvazikružbovými rámy, přičemž u paty dříku jsou nižší a ve čtyřech horních jsou zdobeny akantovými rozetami. Hlavice je dekorována listovcem v hauptreliéfem s motivem dubového listu. Na osmistranný abakus je nasazen plintus vrcholového sousoší Nejsvětější Trojice. V popředí stylizovaných oblak je velká zeměkoule, kterou vodorovně a nahoru obtáčí plastický pás. Trojúhelníková kompozice se dále rozšiřuje dvěma stejně velkými, nad zeměkoulí sedícími figurami. Vpravo žehnající Bůh Otec, vlevo Kristus držící velký kříž, jehož pata se opírá o zeměkouli. Kristus levým ukazováčkem poukazuje na utrpení na kříži. Sousoší vrcholí v centrální ose nad hlavami figur nepůvodním velkým sluncem z tepaného pozlaceného plechu, které holubicí ve středu symbolizuje Ducha svatého.