kříž

Kamenný kříž při silnici v obci Nový Maletín spočívá na dvoustupňové kamenné podestě ke které vedou dva v rozích zaoblené schodové stupně. Terén je mírně svažitý. Kříž je rámován stromy. Hranolový podstavec kříže je dvoustupňový, spodní část se soklem a výrazně vyloženou profilovanou římsu je širší a od horní užší části je oddělen volutovou hlavicí s girlandou z vavřínových listů. Sokl nese na přední straně nápis: Diese Abbildung vúrde ...durch den/frommen lan Joseph und Johana Pilsch/pas ... zur Ehrung und/Andeng des ... Heren und Heiland/Jesuchrist im Jahre 1830 (Toto vyobrazení bylo (zbudováno) zbožnými Janem Josefem a Johanou Pilshovými na počest a památku ... Pána a Spasitele Ježíše Krista v roce 1830 - přibližný překlad). Spodní podstavec je ze tří stran zdoben basreliéfem v zapuštěných výklencích. Na čelní straně je Nejsvětější Trojice typu Gnadestuhl - trůnící Bůh Otec s papežskou tiárou na hlavě, na klíně drží kříž s Kristem, pod nohama má mohutný oblak s holubicí uprostřed - symbolem Ducha svátého. Reliéf vlevo představuje sv. Josefa s lilií v ruce, stojícího na stylizovaném kopci s tesařskými nástroji a štítkem „St. Josephus“. Reliéf vpravo znázorňuje sv. Johanu s rozpuštěnými vlnitými vlasy, která drží pravici na prsou, v levici má knihu, oblečena je do dlouhých šatů, přes ně plášť s límcem sepnutý na hrudi sponou. Dole na štítku je jméno „S. Johana“. Horní užší podstavec je vpředu zdoben zapuštěným basreliéfem Bolestné Panny Marie. P. Maria s rozpuštěnými vlasy má sepnuté ruce a v srdci zabodnutý meč. Podstavec je ukončen římsou uprostřed vzepjatou a stočenou do volut. Dílo završuje mohutný kříž s břevny zakončenými trojlistem, nesoucí relativně drobné tělo Krista. Kristus má hlavu skloněnu k pravé ruce, pravou nohu mírně pokrčenou. Je přioděn bohatě nařasenou bederní souškou.