sousoší Kalvárie

Sousoší z pískovce stojí ve středu obce při křižovatce hlavní průjezdní komunikace s boční silnicí v zahradě soukromého rodinného domu, pozemek i socha však patří obci. Výška sousoší je asi 4 m. Půdorysně křížový postament tvoří sokl, střední část s rokajovými křídly a výrazně vyložená římsa, na čelní straně segmentově vzepjatá. Na přední straně je v obdélném rámu z pletence a perlovce s rozetami v rozích reliéf Piety v půlkruhově zakončeném výklenku, nad výklenkem zdobený vinnými listy a hrozny. Pod římsou je motiv ze dvou růží a propletených stuh. Nad římsou uprostřed je konkávně prohnutý sokl, který nese na dalším podstavci čtyřboký směrem vzhůru se mírně zužující sloup s křížem. Po stranách sloupu čtyřboký, směrem vzhůru se mírně zužující pilíř s křížem. Po stranách sloupu jsou na samostatných podstavcích zdobených festony s květinami a v horní části listy postava sv. Jana Evangelisty vpravo a vlevo Panny Marie. Obě postavy vzhlížejí ke kříži. Sv. Jan Evangelista je oblečen v dlouhých nařasených šatech přepásaných v pase, pravou ruku má na prsou, v levé drží knihu. Panna Marie rovněž v dlouhých šatech má ruce sepjaté před tělem. Oba světci mají na hlavě upevněnu svatozář ze zlatého kovu. Podstavec kříže je zdoben na přední straně nástroji umučení Krista – provazem, důtkami s metlou, kopím zkříženým s houbou na tyči. Nahoře je římsou zakončen sokl vlastního kříže. Na soklu jsou zobrazena oblaka a letící anděl nesoucí kalich s křížem. Masivní jetelový kříž nese tělo Krista s rozevlátou bederní rouškou připevněnou provazem. Hlava Krista je skloněna k pravému rameni, pravá noha překřížena přes levou. Na přední straně soklu podstavce jsou nad sebou dva nápisy, horní je vlivem povětrnosti špatně čitelný, spodní zní „Von / CLeMens SChön / aLLhiesIgen ErbrIChter / zUr / aLLerhöChsten GlorIe errIChtet“. (Zřízeno Clementem Schönem, zdejším dědičným rychtářem k největší slávě.) Na zadní straně je nápis: „Darum leb und leid auch du gleich / deinem Vorbild hier stets Gott zu ehr(e)n / Schließ dich in Jesu Wunden ein / dieß wird dir ewige Freud gewähren / Ach Jesu ! gieb unsern Willen Kraft u. Gedein / Daß wir Glückliche uns Deiner ewig / freun 1815.“ (Proto žij a trp také ty / jako tvůj příklad zde stále Bohu ke cti / Přimkni se k Ježíšovým ranám / to ti zachová věčnou radost / Ach Ježíši! dej naší vůli sílu a zdar / abychom my šťastní Tebou se věčně těšili 1815.)