kříž

Kříž ze střednězrnného až hrubozrnného pískovce stojí pod vzrostlým ořešákem, který jej částečně skrývá. Je vysoký cca 3,5 m. Kříž směřuje čelem k západu. Dvoustupňový hranolový podstavec je tvořen ve spodní části soklem půdorysně tvaru T s přední částí konvexně vystupující, nad ním je bohatě zdobená střední část s volutovými křídly a reliéfem Piety, zakončená profilovanou segmentově vypjatou římsou. Na přední straně soklu je v terénu částečně skrytý a nečitelný nápis. Reliéf na konvexně zaoblené ploše je vypracován na stylizovaném podstavci se soustředně se stáčejícím párem volut. Shora je dekorován stylizovaným baldachýnem z květinových girland, které jsou zavěšeny pod párem andělských hlaviček s křídly. Na reliéfu Piety jsou zbytky polychromie a je možné rozeznat modré pozadí a žlutou barvu svatozáře Panny Marie. Na zadní straně horní části podstavce je minuskulní český nápis ,,Kříž Tento wistawjed dal / Josef Hortman / S Manželkou Terezijí / 1808". Horní část podstavce je dekorována symboly smrti, lebkou ve 3/4 profilu s pozadím ze dvou překřížených kostí a hadem. Nad návojově tvarovanou a volutově stočenou římsou začíná pata vrcholového kříže. Figura Ukřižovaného je podána konvenčně s nevyrovnanými tělesnými proporcemi, ale s dynamicky tvarovanou bederní rouškou. Ramena kříže jsou ukončena jetelově.