kříž

Asi 4 m vysoký krucifix, vytvořený z pískovce, se nachází na zatravněném pozemku areálu Fakultní nemocnice Olomouc v blízkosti komunikace I.P. Pavlova. Na vysokém stupňovitém soklu umístěný dvoudílná hranolový podsatvec vrcholící křížem jetelového typu s korpusem Ukřižovaného Krista. Čelní strana spodního dílu podstavce je opatřena německy psaným nápisem, na zadní straně vyrytý letopočet 1824. Horní díl podstavce oddělený profilovanou římsou má podobu pilíře s vysokou patkou, tvořenou výžlabkem a oblounem, posazenou na plintu. Na čelní straně kopíruje tvar oblounu dvojice volut po stranách. Pilíř z čelní strany zdobí reliéf Panny Marie stojící na zeměkouli, kterou obtáčí had či spíše drak s hrotitým ocasem olizující dlouhým jazykem jablko. Panna Marie je oděna v dlouhém šatě, na hlavě má roušku. Stojí se sepjatýma rukama, v hrudi má zabodnutý meč a kolem hlavy oválný nimbus připomínající okvětí. Ve výrazu její tváře se zračí smutek a bolest. Zajímavé a málo obvyklé je zde spojení schématu Immaculaty a Bolestné Panny Marie. V horní části pilíře se nachází reliéf vinného hroznu visícího dolů na stonku se třemi listy.Vrcholu pilíře ukončen římsovou hlavicí, z níž vyrůstá vlastní kříž s korpusem Krista. Vlastní kříž stojí na kvadratickém podstavci z čelní strany otesaném do podoby naznačeného skaliska. Kristus je ke kříži přibit čtyřmi hřeby, pěst levé ruky je sevřená, tvář působí klidným dojmem, oči jsou zavřené. Spodní část obličeje pokrývá vous. Nad korpusem visí pergamen s nápisem INRI. Jednotlivé části sloupu, sokl, pylon a kříž, dosahují každá asi jedné třetiny výšky celku.