budova špitálu

Barokní dům je součástí bývalého poutního premonstrátského komplexu. Jedná se o provozní dvoupatrový, volně stojící objekt zděný z pálených cihel, který má obdélný půdorys. Hlavní vstup je otočen do Sadového náměstí. Dům je omítnutý fasádou členěnou jednoduchými pilastrovými příporami vodorovně spojenými ve výšce parapetů a nadokenních říms. Do prostoru dvora vybíhá z objektu osově trojstranný přístavek obsahující v přízemí prostor původní špitální kaple. Hlavní vstup do objektu je rámován jednoduše profilovaným kamenným portálkem zakončeným římsou Kordonová římsa objektu je konvexně odstupňovaná. Přízemí je zaklenuto křížovými klenbami vytaženými do hřebínku, schodiště do patra je dřevěné V patře jsou rovné stropy a dřevěné podlahy. Krov je původní z roku 1697, postavený jako plně vyvinutý typ hambálkovy s ležatou stolici, zavětrovaný, ve spojích používající dřevěné čepy s částečným zapuštěním. Ve vrcholu je spojen jednoduchým věšadlem. V objektu zůstaly zachovány dřevěné schody a podlahy, cenné jsou rovněž komíny a kachlová kamna s původními železnými zatápécími dvířkami. a profilovaným kamenným obležením. Z větší části se dochovala původní dispozice v obou patrech, klenby a podlaha v přízemi.