socha Panny Marie Immaculaty

Socha ze středně hrubého pískovce je vysoká cca 3,5 m. Hranolový, bohatě plasticky zdobený a výrazně konkávně probraný sokl s volutami je zakončen předsunutou profilovanou římsou. Na římse byli ještě v roce 1999 dva putti s rozevlátou rouškou. Přední strana podstavce je zdobena reliéfem Adama a Evy pod Stromem poznání, obtočeným hadem. Pod reliéfem je nápis: DVRCH DIE LIST DER / SCHLANGEN / WAR ADAM / GEFANGEN“ (Lstí hada byl Adam potrestán). Na pravém boku postamentu je reliéf Vyhnání z ráje a pod ním nápis: „OEVA . WAS / THVST . DV“ (Evo, cos to učinila). Na levém boku reliéf Zabití Abela Kainem a pod ním nápis: „ACH.WEH.WIE / GESCHICHT / MIR“ (Ach běda, co se mi stalo). Na zadní straně podstavce je nápis: „FONDATOR / FERDINAND / OLBRICH / DEN 19 ACTOB / ER 1776“. Panna Marie Immaculata je vyjádřena v ikonograficky ustálené podobě. Ženská postava se sepjatýma rukama, oblečená do dlouhých rozevlátých šatů a pláště, který ovíjí její pravou ruku, v kontrapostu s výrazným esovitým prohnutím, s předsunutou pravou nohou, stojí na zeměkouli s půlměsícem, obtočené hadem. Kolem hlavy má kovovou svatozář. Hlava je obrácena mírně vpravo vzhůru.