socha sv. Floriána

Socha s podstavcem je orientována čelem na východ, ke křižovatce dvou cest. Socha je postavena na původním čtyřbokém podstavci, který má boční stěny mírně kosé a zadní plochá stěna má připojená volutová křídla. Podstavec tvoří téměř polovinu výšky celé památky. Na čelní straně podstavce v ploché části horní římsy je vyryt špatně zřetelný nápis: „CVqoDIeC-oL[••]Cs VM:“ Naproti tomu v zadní straně podstavce je další, blíže neurčený nápis. Plintus obdélného půdorysu, na kterém stojí samotná socha světce, je oproti podstavci umístěna nakoso. Sv. Florián je zobrazen vzpřímeně, v kontrapostu, štíhlá levá holá ruka drží džbán s vodou v momentu vylévání, pravá ruka přidržuje bohatě se ovíjející látku praporu. Voda zkrápí schematicky podaný dům s naznačenými dveřmi a plasticky zdůrazněnými plameny. Hořící příbytek je umístěn napravo od figury. Plášť, který má světec sepnutý pod krkem je silně vznesený směrem za záda. Draperie je podána výrazně dramaticky. Hlava sv. Floriána se zároveň s kropícím gestem pozvedá diagonálně nahoru vlevo. Socha světce je zhotovena ze světlé slezské žuly a je provedena v mírně podživotní velikosti (v. cca 1,5 m).