dolní cisterna

Prameny u františkánů jsou jímány do dvou velkých cisteren – haltýřů, což jsou dvě do země polozapuštěné, z cihel vyklenuté nádrže. Horní z nich má přepad svedený do malého rybníčku, spodní do potoka pod hrází onoho rybníčku. Potůček protéká severně položeným údolím a vtéká do Želetavky. Z obou cisteren vycházelo potrubí z dřevěných trubek a vedlo souběžně pod cestou (tato cesta – dnešní ulice Palackého se dříve nazývala právě proto Troubská) až k Velké bráně, která tvoří nejvyšší bod vedení a kde muselo být odvzdušněno; tato část vedení byla v polovině ulice Palackého při stavbě nových vedení odstraněna, část dřevěných trubek v okolí cisteren je zachována a funkční. Pod bývalým klášterem sv. Víta jsou zbudovány dva podzemní rezervoáry na zachycení pramenité vody. Větší je 17m dlouhý a 7m široký. Hloubka vody je zde okolo 2m. Sklenutý je cihelnou klenbou posazenou na kamenné zdivo. Přední stěna vystupuje z mírného svahu, větší část je zapuštěná v zemi.