vzdušník

Nejviditelnější součást vodovodu, který je z větší části ukrytý pod povrchem, představuje rotundovitý zděný objekt vzdušníku u parkánových hradeb. Vzdušník byl vybudován jako otevřený bazének a rozměrech 0,35 x 0,25 m, asi 0,30-0,40 hluboký a byl chráněný stavbou o kruhovém půdorysu zaklenutou kupolí vybudovanou z cihel; stavba byla rekonstruována, kupole je znovu vystavěná a přitom byl náznakově přezděn i bazének – byly zazděny otvory po trubkách, a to bez pořízení dokumentace. Jejich počet si nikdo nepamatuje, ale přítokové trubky musely být dvě, odtoková jedna; vyrovnání hladiny mohlo být řešeno přepadem vody někam na parcelu 576 či 577, kde by tímto způsobem byl vyřešen přívod pitné vody pro předměstí (vzpomínky pamětníků nejsou úplně jasné a žádný hmotný doklad se nezachoval). Vzdušník tedy mohl být i rozdělovačem. Stavbička nad vzdušníkem má vnitřní průměr 3m a 2,5m k římse, je přístupná dvířky, ale bez oken či větráků. Ze vzdušníku odcházela voda potrubím dále v mírném spádu. Vnitřní průměr stavby je 260cm, síla zdiva 50cm, celková výška 4,5m. Uprostřed dna je šachtice a potrubí v ulici Horní valy u č. 132 je v hradební zdi vylámaný vchod a následující chodba ve skále, která vede až pod náměstí ke kostelu u sv. Stanislava a dále do středu náměstí, kde ústí do kašny.