kolna
České Budějovice
Trhové Sviny
Trhové Sviny
Trhové Sviny

anotace

Velká otevřená dřevěná kolna, vystavěná ve tvaru L, na kterou navazuje zděná průjezdná stodola. Oba dva objekty mají společnou sedlovou střechu. Kolna s pavlačí byla postavena ve druhé polovině 19. století. V interiéru trámový strop.

popis

Jedná se o velkou otevřenou dřevěnou kolnu, vystavěnou ve tvaru L, na kterou se v zadní části přímo napojuje zděná průjezdná stodola a oba objekty jsou jednou společnou sedlovou střechou spojeny v jeden celek. Takovéto spojení kolny se stodolou je velmi neobvyklým typem a v tomto regionu prakticky ojedinělým. Oba objekty jsou vystavěny v terénu se spádem k jihozápadu směrem do dvora. Kolna je výjimečná nejen tímto neobvyklým napojením na stodolu, ale i svou velikostí a zvláště typem stavební konstrukce, kdy v případě stavby s velkým rozpětím krajních podpor nebylo užito středního podporujícího pilíře, ale tento velký rozpon byl vyřešen použitím mohutných dřevěných průvlaků, složených ze dvou a tří spřažených trámů nad sebou, jejichž těsné spojení zajišťují otvory, umístěné v jejich vodorovných styčných plochách, do nichž jsou zatlučeny vždy dva dřevěné klíny. Nižší průvlak jihozápadního křídla je kolmo osazen do průvlaku většího pomocí železného pouzdra, přichyceného svorníky s hranatými matkami. Naprostou výjimečností v tomto regionu je zde užití dřevěné pavlače s balustrádovým zábradlím kolem celého zvýšeného patra kolny, přístupné dvěma dveřními otvory z interiéru podkroví. V zábradlí pavlače jsou proti severozápadnímu otvoru zbudována dvoukřídlová dvířka pro transport sena, které se pravděpodobně v patře jihovýchodní části kolny skladovalo. Dvířka jsou z vnitřní strany zajištěna proti náhodnému otevření zástrče, a tím případnému vypadnutí člověka z pavlače, vloženou vodorovnou závorou.

Je součástí

• Kód CZ 16529, Trhové Sviny, město, Trhové Sviny, České Budějovice, Jihočeský kraj