čestné pohřebiště spojeneckých vojsk a účastníků domácího odboje z období 2. světové války

Areál se v současnosti skládá z těchto částí: Skupina 56a – čestné pohřebiště účastníků odboje z let 1939-1945, obětí nacistických koncentračních táborů a zemřelých odbojových pracovníků z let 1946-1948. Skupina 56b – čestné pohřebiště rumunských vojáků, kteří padli při osvobozovacích bojích na našem území na jaře roku 1945. Skupina 56c – čestné pohřebiště Sovětské armády. Po stranách dlážděné plochy před kolumbáriem jsou naproti sobě vztyčeny dva velké betonové konkávně prohnuté monumenty, na přední straně s rytým reliéfem, oba s „revolučními“ náměty odpovídající tendenčnímu umění období komunistické totality (sochař Miloš Axman). Při zvláštním vstupu z ulice Vídeňské byl zbudován 39 m vysoký ostře zkosený betonový pylon.