dílna

Objekt dílny stával mezi chlévem III. a obytnou budovou čp. 4, na místě stavení, které je zachyceno jak na mapě stabilního katastru z roku 1843, tak na nástěnné malbě Aloise Bubáka asi z roku 1863 v Mramorovém sále nového zámku, zobrazující stav v roce 1854. Jednalo se o přízemní nepodsklepenou zděnou hladce omítnutou budovu postavenou na obdélném půdorysu (orientovaném ve směru východ - západ) pod polovalbovou střechou krytou pálenými taškami, na jižní straně (s dvěmi volskými oky) a na polovalbách bobrovkami na husté laťování a na severní straně taškami raženými. Na východní straně měla dílna zděný hladce omítnutý přístavek pod polovalbovou střechou krytou pálenými taškami, na jižní straně a na polovalbě bobrovkami na husté laťování a na severní straně taškami raženými. Na západní straně byla dílna spojena s chlévem III. přízemním zděným hladce omítnutým “krčkem” pod sedlovou střechou krytou raženými pálenými taškami. Tento “krček” byl později doplněn na jihu zděným hladce omítnutým přístavkem pod pultovou střechou malého sklonu krytou nejspíše vlnitým plechem. Jižní hlavní vstupní podélné průčelí bylo čtyřosé. V 1. ose bylo ve špaletě osazené velké na řířku obdélné “tovární” okno (možná z luxferů) o 7 x 7 tabulkách. Ve 2. ose byla dvoukřídlá asi svlaková svisle bedněná dvoukřídlá ven otvíravá vrata s nadsvětlíkem na způsob “továrního” okna o 9 x 2 tabulkách. Ve 3. ose bylo velké “tovární” okno v době fotodokumentace zachované již jen v torzu a ve 4. ose byla dvoukřídlá asi svlaková svisle bedněná dvoukřídlá ven otvíravá vrata. Na západní straně bylo průčelí rozšířeno nižším tříosým jižním průčelím přístavku “krčku”, to mělo v 1. a ve 2. ose po okně a ve 3. ose ve špaletě osazené svlakové ven otvíravé pravé dveře. Severní zadní podélné průčelí, obrácené do Zámecké ulice, bylo čtyřosé. V 1. a ve 2. ose byla na šířku obdélná slepá okna a ve 3. a 4. ose byla ve špaletě osazená “továtní” okna (možná z luxferů) o 5 x 4 tabulkách. Na východě i západě bylo průčelí rozšířeno o jednoosá průčelí přístavku a “krčku” - obě měla po na šířku obdélném ve špaletě osazeném okně. Východní štítové boční průčelí bylo asi bez otvorů, mělo lichoběžníkový štít (možná s oválným oknem) oddělený od spodní části jednoduše profilovanou korunní římsou, která se sem zalamovala z podélných průčelí a byla kryta pálenými bobrovkami. K severní polovině průčelí byl přistavěn výše uvedený přístavek, který měl na jižní straně ven otvíravé svlakové levé dveře, na východní straně okno a štít jako výše popsaný, ale menší a jistě bez okna. Jeho severní strana byla popsána spolu se severním průčelím vlastní dílny. Západní štítové boční průčelí bylo bez otvorů, mělo lichoběžníkový štít (možná s oválným oknem) oddělený od spodní části jednoduše profilovanou korunní římsou, která se sem zalamovala z podélných průčelí a byla kryta pálenými bobrovkami. V přízemí byl k němu přistavěn “krček” a jeho jižní přístavek. Interiér objektu není nijak zdokumentován.