stodola

Stodola stála na jižní straně původní rozlohy poplužního dvora a ještě v roce 1954 měla zhruba dvojnásobnou délku než těsně před demolicí - sahala tehdy až k panskému domu čp. 2. Těsně před zbouráním se tedy jednalo o přízemní částečně podsklepenou hladce omítnutou budovu vyzděnou ze smíšeného zdiva pod sedlovou střechou krytou pálenými bobrovkami na husté laťování a možná nesenou ležatou stolicí (soudě dle otisku po ubourané části na západním štítě) na obdélném půdorysu orientovaném ve směru západ - východ. Její střecha měla na severní straně čtyři a na jižní straně tři volská oka. Stodola měla celkem čtyři posuvná dřevěná dvoukřídlá vrata, měla tedy dva mlaty a byla příčně průjezdná. Na východní straně měla zaoblená dovnitř odsazená nároží. Severní podélné průčelí mělo krom dvou vrat při severozápadním nároží dveře do sklepa a mezi nimi a bližšími vraty při zemi otvor odvětrávající sklep. Na východní straně byla k němu přistavěna kůlna. Západní příčné štítové průčelí bylo před zbouráním západní části stodoly dělící zdí mezi jejími částmi. Proto jeho z cihel vyzděný štít je od přízemku odsazen, pouze v dolní polovině omítnut a jižně od středu zesílen režným polopilířem. Průčelí mělo při severozápadním nároží dvoukřídlé ocelové ven otvíravé dveře, které nebyly na zaměření zakresleny. Jižní podélné průčelí mělo krom dvou vrat mezi jihozápadním nárožím a bližšími vraty nouzový výlez ze sklepa. Na východní straně byl k němu na obdélném půdorysu přistavěn (pod sedlovou, na jihu zvalbenou střechou) poměrně velký přístavek. Východní příčné štítové průčelí bylo bez otvorů a členění. Interiér sklepa, nalézající se pod západním koncem již zkrácené stodoly, obsahoval krom schodiště (při severní části západního průčelí) a malé chodbičky (v centru) čtyři valeně zaklenuté místnosti, dvě na jihu a dvě na severu. Z nich severovýchodní měla v severní stěně větrací otvor a jihovýchodní v jižní stěně nouzový výlez.