kůlna

Kůlna byla postavena při východní zdi poplužního dvora, mezi objekty č. 3 - stodolou a č. 6 - malou sýpkou. Jednalo se o asi přízemní nepodsklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdorysu pod pultovou střechou malého sklonu (k východu - ven ze dvora) krytou asi živičnou lepenkou s krovem neseným jednou stojatou stolicí a otevřeným na západní stranu - do dvora. Západní hlavní vstupní podélné průčelí obrácené do dvora bylo čtyřosé. Při zemi mělo ve všech osách po zhruba čtvercových nízkých dvířkách (ty ve 4. ose byly později zazděny) a nad nimi po čtvercovém okně, které bylo opatřeno dvoukřídlými asi okenicemi - soudě dle závěsů. Nad tímto zděným přízemím byl otevřený krov, jehož stojatá stolice tvořila v rovině průčelí jakousi čtyřobloukovou arkádu. Východní podélné průčelí obrácené do ulice Přemysla Oráče bylo bez otvorů. Členěno bylo do dvou vodorovných zhruba stejně vysokých pásů. Spodní (z tlustčí zdi) byl ke konci své existence z režného kamenného zdiva (původně ovšem omítnutého) se soklem odděleným pásem z nastojato kladených cihel. Koruna zdiva tohoto pásu je kryta raženými taškami a ve středu délky (v šíři asi 1 / 3) byla zvýšena omítnutým pásem dole, odděleným oblounem, asi o 30 cm. Horní pás byl pouze hladce omítnut. Interiér není nijak zdokumentován.