chlév I.

Chlév byl postaven na východní straně poplužního dvora, mezi objekty č. 7 - obytnou budovou a č. 6 - malou sýpkou. Na obrázku vedle popisu je pohled na objekt od severoseverozápadu. Jednalo se o přízemní neposklepený zděný hladce omítnutý objekt postavený na obdélném půdoryse pod sedlovou střechou krytou pálenými bobrovkami dvojitě na řídké laťování. Střecha měla na východní straně pět a na západní tři volská oka, ve hřebeni tři odvětrání půdy. Severozápadní a severovýchodní nároží byla zaoblena a dovnitř odsazena. Chlév měl profilovanou korunní římsu a jednoduchý pásový sokl. Okna byla jednoduchá “tovární” členěna do několika čtvercových tabulek, osazena ve špaletách s pásovými šambránami a jednoduchými podokenními římsami, v západním průčelí byla obdélná, ve východním čtvercová. Západní hlavní vstupní podélné průčelí obrácené do dvora bylo sedmiosé, rozdělené na 3 + 3 + 1 osu, přičemž dveře (dvoukřídlé svlakové dovnitř otvíravé s nadsvětlíkem) byly ve 2. a 5. ose. Nad oběma dveřmi bylo po balkonu (asi železné konstrukce) se zábradlím ze železných prutů a přístupný po železném žebříku osazeném po severní straně dveří. Na balkon vedly z půdy chléva dveře, které asi polovinou zasahovaly do valbového vikýře. Východní podélné průčelí obrácené do ulice Přemysla Oráče bylo též sedmiosé, rozdělené na 1 + 3 + 3 osy. Interiér tvoříl jeden velký prostor zakončený mírně stlačenou odsazenou valenou klenbou se sedmi dvojicemi pětibokých výsečí nad okny a dveřmi, patnáctá výseč byla v severovýchodním koutě. Technologie ustájení dobytka byla moderní, jistě z 20. století, což znamenalo užití podlah z betonové mazaminy.