obytná budova čp. 4

Obytná budova čp. 4 stála v severovýchodním nároží hospodářského dvora, kde na severní straně uzavírala zástavbu na východní straně dvora - podél ulice Přemysla Oráče. Na obrázku vedle popisu je pohled na objekt od severovýchodu. Jednalo se o patrovou nepodsklepenou zděnou hladce omítnutou budovu postavenou na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou krytou na západní straně pálenými bobrovkami na husté laťování a na straně východní raženými pálenými taškami. Severozápadní a severovýchodní nároží byla zaoblena a dovnitř odsazena. Průčelí byla horizontálně členěna nízkým soklem a profilovanými římsami: kordonovou a korunní. Okna zpravidla dvojitá dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková osazená ve špaletě s šambránou s obrysovou lištou rostoucí z jednoduše profilované podokenní římsy v patře ozdobené dole nízkou čabrakou se třemi segmentovými oblouky. Západní hlavní vstupní podélné průčelí obrácené do dvora bylo pětiosé. V přízemí ve 2. ose byly dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé rámové dveře o šesti výplních, přičemž dvě horní výplně byly zaskleny, osazeny byly ve zděném ostění se šambránou s obrysovou lištou. V 5. ose byly další později zřízené rámové dveře, dvojité ven a dovnitř otvíravé, vnější pravé, vnitřní levé, v horních 2/3 zasklené osazené téměř v líci fasády v jednoduché pásové poměrně úzké šambráně. Ve 3. ose byla okna posunuta více jak o 1 m nahoru, protože osvětlovala mezipodesty schodiště, horní okno (aby nezasahovalo do korunní římsy) bylo nižší a oproti výše uvedenému popisu dvoukřídlé a čtyřtabulkové. Okno v 1. ose v patře bylo někdy ve 2. polovině 20. století nahrazeno dvojitým trojdílným oknem osazeným ve špaletě bez šambrány, okno pod ním v přízemí bylo zabedněno. Severní boční štítové průčelí obrácené do Zámecké ulice bylo jednoosé a mělo dvouosý neoddělený (korunní římsa je na něm přerušena) trojúhelný štít. Okna v patře bylo později zaslepeno, v přízemí zabedněno. Okna ve štítě byla o něco menší a oproti výše uvedenému popisu byla dvoukřídlá a čtyřtabulková. Východní zadní podélné průčelí obrácené do ulice Přemysla Oráče bylo tříosé. Na jižní straně byla budova přistavěna k objektu č. 5 - ke chlévu I. Průčelí proto zde nebylo, pouze nad střechou chléva se z něho uplatňovaly malé části štítu. Interiér měl dispozici jednoho traktu rozděleného příčnými zdmi na čtyři díly s pískovcovým tříramenným schodištěm do patra a dále na půdu vestavěným do druhého dílu od severu, při západním průčelí. Přízemí bylo většinou opatřeno mírně stlačenými valenými klenbami (pouze nejjižnější místnost měla klenbu segmentovou a místnost vedle ní ji neměla stlačenou) s pětibokými výsečemi. Podlahy měly dlažby, starší z cementových dlaždic asi z konce 19. století a novější keramické z 2. poloviny 20. století. Protože ve 20. století byl objekt v přízemí využíván jako kuchyně, měla většina místností bělninový či keramický obklad stěn do výše necelých 2m. Plochostropé patro mělo podlahy prkenné, před demolicí opatřené linoleem nebo krytinou z PVC. Ve 2. polovině 20. století byla (hlavně v přízemí) velká část dveří z 2. poloviny 19. století nahrazena dveřmi typovými osazenými v typových ocelových zárubních.