váha u domu čp. 3

Objekt č. 8, vedený naposled jako váha (stával mezi objektem č. 3 - stodolou a jihozápadním nárožím objektu č. 9 - velké sýpky), byl nejspíše přístavkem domu čp. 3, který stával na dnešní parcele č. 1458 (tedy mezi objektem č. 3 - stodolou a objektem č. 10 - bývalou konírnou) ještě v roce 1954, nebo, méně pravděpodobněji, jeho přímou součástí součástí. Na obrázku vedle popisu je pohled na objekt od západu. Jednalo se o přízemní nejspíše nepodsklepený zděný hladce omítnutý objekt, postavený ze smíšeného zdiva - z kamene užito jak pískovcových či opukových kvádrů, tak lomového kamene. Ke konci své existence byla stavba již bez střechy a bez západního průčelí - to však (byl-li objekt přístavkem) nemuselo nikdy existovat. Soudě dle zachovaných fotografií měla stavba na každé straně po jednom okně. Na severní straně to bylo malé asi čtvercové okno, na východní straně bylo okno segmentové a na straně jižní okno zakončené plným obloukem. Interiér stavby byl asi valeně zaklenut pravděpodobně s jednou dvojicí protilehlých výsečí - možná styčných.