konírna

V rámci areálu dvou zámků byla nová neogotická konírna postavena při severní části východní strany poplužního dvora, na místě ohrazeného rejdiště, čili letní jízdárny. Původně tedy nepatřila do tohoto dvora, patřila spíše k zámku, před nímž mu svým nádvořím tvořila jakýsi čestný dvůr (cour d´honneur), když nový zámek žádné nádvoří neměl. Na obrázku vedle popisu pohled od severozápadu na hlavní západní dvorní průčelí hlavního východního křídla (foto čn. 64 062 z roku 1981). Jednalo se o patrový nepodsklepený zděný hladce omítnutý v podstatě volně stojící trojkřídlý objekt postavený na půdorysu širokého písmene “U” (s nádvořím obráceným na západ) pod soustavou sedlových střech (o poměrně malém sklonu) krytých naposled živičnou lepenkou. Pokud nebude uvedeno jinak, byly fasády horizontálně členěny jednoduchým poměrně nízkým pískovcovým nahoře okoseným soklem, profilovanou poměrně úzkou bankálovou římsou a profilovanou římsou korunní, sdružená obdélná okna v přízemí byla osazena do okosených špalet bez šambrán s podokenními profilovanými římsami a stejně profilovanými zalamovanými římsami nadokenními s křidélky, okna v patře byla též sdružená, ale trojdílná, osazená do okosených špalet bez šambrán a dosedala na balkánovou římsu. Údaje o výplních oken, pokud jsou známa, budou uvedena u jednotlivých průčelích. Hlavní západní dvorní průčelí hlavního východního křídla obrácené do nádvoří objektu, bylo sedmiosé, rozdělené mělkým rizalitem (s neodděleným nízkým trojúhelným štítem a vynechanou bankálovou římsou) na 3 + 1 + 3 osy. V přízemí rizalitu byly dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé rámové dveře o šesti výplních (horní byla zasklená) osazených do okoseného ostění bez šambrány, nahoře s nadedveřní zalamovanou římsou, jako u oken. Nad dveřmi byla osazena keramická plastika dvou koňských hlav, z nich jižní byla zcizena. V patře rizalitu segmentové okno s podokenní a nadokenní zalamovanou římsou. Ostatní okna v přízemí (viz popis výše) osvětlovala vlastní stáje a měla jednoduché výplně železné “tovární” konstrukce, každé o osmi tabulkách, nad nimi byly kruhové větrací otvory, okna v patře před demolicí již výplně neměla, okno v 7. ose bylo umístěno o něco výše. Jižní dvorní průčelí bočního severního křídla obrácené do nádvoří objektu, bylo tříosé. V přízemí byly ve 2. ose dveře (původně asi jako ty v západním průčelí východního křídla), v 1. a ve 3. ose po okně (viz výše), ale nikoli sdruženém. V patře původně okna jak výše uvedeno, později v 1. a ve 2. ose byla upravena. Severní dvorní průčelí bočního jižního křídla obrácené do nádvoří objektu, bylo tříosé. V přízemí zde byla okna nahrazena třemi dvoukřídlými segmentovými ven otvíravými rámovými vraty (každá o šesti výplních) s průběžnou zalamovanou římsou nad nimi. Okna v patře byla v době před demolicí již vybourána. Čelní západní štítová průčelí severního i jižního křídla byla jednoosá, neměla bankálovou římsu a jejich neoddělené poměrně nízké trojúhelné štíty měly krátká křidélka. Okna v přízemí měla dvoukřídlé dovnitř otvíravé výplně, každé o šesti tabulkách. Nad okny byly osazeny keramické plastiky koňských hlav, ta na severním křídle byla v době před demolicí již zcizena. V patře byla okna jak výše popsána, ale jejich prostřední okna byla o něco vyšší, měla zalamované nadokenní římsy s křidélky a místo balkánových říms římsy podokenní. Později bylo u severního křídla okno v přízemí opatřeno výplněmi v líci fasády (dvoukřídlými ven otvíravými o osmi tabulkách), okno v patře bylo až na podokenní římsu zbaveno architektonických článků a jeho prostřední část byla zazděna a omítnuta. U jižního křídla bylo pouze cihlami zazděno okno v patře. Severní průčelí bočního severního křídla obrácené do Zámecké ulice bylo tříosé. Okna jak výše uvedeno, pouze v přízemí nebyla okna sdružená - výplně asi jako u západního průčelí jižního křídla. Později bylo upraveno okno ve 2. ose v patře. V době před demolicí objektu byla již zřícená východní část patra průčelí. Jižní průčelí bočního jižního křídla obrácené k panskému domu čp. 2 bylo původně též tříosé. Okna jak výše uvedeno, pouze v přízemí nebyla okna sdružená - výplně asi jako u západního průčelí tohoto křídla. Později bylo v patře proraženo okno mezi jihozápadním nárožím a oknem v 1. ose a upraveno okno ve 3. ose. V době před demolicí objektu byla všechna okna v patře již zničena. Východní průčelí hlavního východního křídla obrácené k chlévům II. a III. - tedy k bývalé konírně a kočárovně, bylo sedmiosé, rozdělené mělkým rizalitem (s neodděleným nízkým trojúhelným štítem a vynechanou bankálovou římsou) na 3 + 1 + 3 osy. V přízemí rizalitu byly dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé rámové dveře o šesti výplních osazených do okoseného pískovcového ostění. Nad dveřmi balkon (z válcovaných ocelových “I” nosníků) se zábradlím ze železných prutů a přístupný po železném žebříku osazeném po jižní straně rizalitu. Na balkon vedly z patra konírny segmentové dveře osazené v okosené špaletě, před likvidací objektu bez výplně. Okna v přízemí nebyla, v patře výše popsaná, před likvidací zničená, pod nimi kruhové větrací otvory. Okno v 1. ose bylo umístěno o něco výše. Pručelí po stranách flankovaly trojosé rizality, coč vlastně byla východní štítová průčelí severního a jižního bočního křídla, ta neměla bankálovou římsu a jejich neoddělené poměrně nízké trojúhelné štíty měly krátká křidélka. V patře byla byla obdélná okna se skosenými špaletami bez šambrán a již bez zachovaných výplní, okno ve 2. střední ose bylo vyšší, ale dole mělo vyzděný parapet. V přízemí ve 2. ose otvor nebyl, v osách blíže středu celého objektu byly dveře, v osách při nárožích okna, v průčelí jižního křídla slepé, v průčelí severního křídla později z větší části zaslepené, úprava špalet totožná s okny v patře. V době před demolicí objektu bylo patro průčelí severního křídla již zřícené.