pomník obětem 2. světové války

Originálně řešené dílo sochaře V. Makovského umístěné u vstupu na evangelický hřbitov bylo odhaleno v roce 1946. Čtyřboký monument z hořického pískovce osazený 16 bronzovými deskami v zúžených částech, má podobu přepásaného pilíře s jednoduchou geometrickou „korunou“. Na každé ze čtyř stran se nachází v různých výškách celkem čtyři pískovcové reliéfy symbolizující válečné drama a jeho mírové vyústění: směrem ke vstupu na hřbitov je to kniha Písma, ke kostelu lebka, ke hřbitovu zeměkoule v plamenech, a na poslední straně Slunce života s olivovými ratolestmi. Bronzové desky jsou umístěny podél celého monumentu ve čtyřech pásech nad sebou. Spodní tři nesou vždy 1-2 jména a životní data zemřelých členů evangelického sboru, kteří zahynuli při bombardování 9. května 1945. Horní desky jsou prázdné až na desku směrem ke vstupu na hřbitov pod pískovcovým reliéfem knihy Písma. Tato deska nese nápis: UMUČENI BYLI/PADLI/ZAHYNULI/ČLENOVÉ SBORU.