nákladnický dům U Ferusů

Dům U Ferusů reprezentuje ukázku příměstského hospodářského dvora přizpůsobeného potřebám povoznické živnosti. Areál je situován východním směrem od historického jádra města, na významném urbanistickém místě, na Senovážném náměstí. Dům je situován hlavním vstupním průčelím k západu, do náměstí. Areál je tvořen dvěma, za sebou nacházejícími se, uzavřenými dvory. Dvory jsou obklopeny budovami ze všech stran. Na západní straně areálu, kolem prvního dvora, se nachází patrový dům ve tvaru písmene U. Druhé nádvorří je na SV straně ohraničeno novějšími budovami bez památkové ochrany. Jedná se o přízemní garáže, o přízemní kanceláře a byt a o patrovou budovu kanceláří. Na prvním nádvoří, na jeho jižní straně, je situován přízemní objekt s pultovou střechou, na který se nevztahuje památková ochrana. Před hlavním domem je situována předzahrádka s kovovým oplocením. V průjezdu je umístěna socha Panny Marie, která je chráněna jako samostatná KP s rejstříkovým číslem ÚSKP 21182/3-848.