tvrz

Bývalá volyňská tvrz je situována souběžně s děkanským kostelem na ostrožně terasy, vymezené od východu svahem nad širokým údolím říčky Volyňky a od jihu mělčím zářezem dnešní ulice Lidické, oddělující ostroh od historického jádra města. Areál tvrze tvoří vlastní budova (přestavěno na sýpku, dnes muzeum), která je přiložená jižním průčelím k nepravidelně kruhovému obvodu bývalého hřbitova s kostelem. K západní straně tvrze přiléhá bývalý hospodářský objekt (stáje), který je součástí kulturní památky. Za hlavní budovou tvrze se nachází nádvoří lichoběžníkového půdorysu, které je od severu a západu vymezeno úseky hradebních zdí. Při jejich styku, v SZ rohu byla postavena šestiboká hranolová bašta. Hradbu s baštou obklopuje na vnější straně hradební příkop. V areálu tvrze se nacházejí nechráněné objekty - novodobé schodiště z druhé poloviny 20. století a to do vlastní tvrze a do budovy bývalých stájí, dále novodobé úpravy z poč. 20. století - zdi, mříže, brány.