venkovská usedlost

Areál zahrnuje obytné stavení s navazujícími chlévy, bránu a branku a dvůr. Novodobé dřevěné přístavky ve dvoře nejsou předmětem památkové ochrany. Přízemní venkovská usedlost uzavřeného typu, situována v řadové městské zástavbě na náměstí při silnici na České Budějovice a Ledenice. Venkovská usedlost má klasický půdorys, kdy v pravé části při pohledu z prostoru náměstí je situována půdorysná linie za sebou řazených prostor: obytná část a chlévy. Kolna a stodola byla dříve v následné budově, která je zcela nově přestavěna na zámečnickou dílnu a má jiné popisné číslo. Celkovou prostorovou a půdorysnou kompozici pak uzavírala stodola v současnosti již zbořená. Obytná část má původní zastropení v přední světnici původním dřevěným trámovým povalovým stropem, ostatní místnosti obytné části tj. vstupní síň, komora přestavěná z černé kuchyně a bílá kuchyně jsou zaklenuty. Parcela nese znaky původního vyměření, původ lze tedy určit rozhodně před rokem 1830. Za obytnou částí jsou dvě stáje zaklenuty rovněž hodnotnými plackovými klenbami do pasu. První menší stáj je zaklenuta jedním polem plackové klenby do pasu, druhá větší dvěma poli. Současná podoba domu odpovídá přestavbě z poloviny 19. století a to pouze v přední části, chlévy a stáje jsou staršího data z 18. století s původními klenbami. Štít domu je z období lidového pojetí klasicismu z poloviny 19. století. .