židovský hřbitov

Židovský hřbitov patří k nejstarším židovským hřbitovům v Čechách. Založen byl údajně kolem roku 1400, v letech 1557 a 1576 byl rozšířen a ohrazen dřevěným plotem. Nejstarší náhorbek pochází z konce 16. století. Ke stavbě ohradní zdi došlo roku 1736. Roku 1773 byl hřbitov znovu rozšířen a obezděn. Zásluhou továrníka Ignatze Bobele byl hřbitov kolem roku 1865 zvětšen ještě jednou, přičemž byl rozšířen směrem od Nežárky nahoru. Potřeba tohoto kroku byla o to naléhavější, že v této době tu byli pohřbíváni také Židé z okolních židovských obcí, které ještě neměly hřbitov vlastní, např. z Nové Bystřice. Židovské obci velmi citelně chyběla obřadní síň, která byla postavena v průběhu let 1936-1937, zkolaudována byla v srpnu roku 1937. Budova obřadní síně byla slavnostně otevřena pohřebním bratrstvem v neděli 29. srpna 1937. Součástí areálu hřbitova je domek pro správce, dvůr, obřadní síň a provozní místnosti. V obřadní síni je dochován vůz pohřebního bratrstva, tři kamenné pamětní desky, dvě tabule s hebrejskými modlitbami, máry a svícny.