tvrz

Tvrz Buzice, zvaná též Buzický hrad, stojí na jihozápadním okraji obce Buzice, asi 4 km východně od Blatné. Bývalá tvrz stojí na nízkém pahorku 1 km jihozápadně od Buzic. Její nejstarší částí je třípatrová, hranolová, původně obytná věž ze 14. století. K ní byla později postupně přistavěna dvě patrová křídla, jižní a východní, přestavěná ve druhé polovině 17. století na sýpku. Původní val a příkop jsou zachované na východní a jižní straně. Nádvoří je uzavřeno na západní a severní straně kamennou ohradní zdí. V původní podobě (druhá polovina 15. století - výstavba pravděpodobně proběhla za Jana z Buzic) se sestávala tvrz z lichoběžníkové věže, prostorného paláce a pomocných budov. Všechny objekty přiléhaly k hradební zdi a ve všech podlažích byly plochostropé. Opevnění podporoval vodní příkop, kolem něj vznikl ještě val, opatřený na jižní straně zdí, zesílenou čtrnáctibokou polygonální věžičkou.