soubor staveb části koněspřežní železnice

Přepřažní stanice čp. 8 v Holkově se nachází při křižovatce mezinárodní silnice E 55 a silnice Římov – Český Krumlov, na 19,91 km od Č.Budějovic, v nadmořské výšce 527,0 m. Holkovská přepřažní stanice se od ostatních přepřažních stanic odlišovala tím, že pro potřeby koněspřežní železnice nebyla vystavěna nově, ale bylo využito již existujícího objektu. Ten byl vystavěn již v průběhu 17.století jako zájezdní hostinec, nazývaný Veselka, u zemské silnice Č.Budějovice – Linec. Přesně je lokalizován prvním katastrálním měřením na indikační skice k.ú. Prostřední Svince (Mitterzwinzen) z roku 1827. V létech 1826 až 1832 byl hostinec se dvorem adaptován pro potřeby železniční společnosti, i když nikdy nebyl jejím majetkem a sloužil jako první přepřažní stanice na českém území ve směru od Č.Budějovic. Nacházel se na 19,9 km (2,5 míle) železnice.