kaple Panny Marie s křížem

Předměstská kaple barokního původu, později nekolikrát rozšiřována. Stavba je lokální historickou dominantou, významovým těžištěm relativně prostranného náměstí. Součástí souboru objektů na Oldřichově náměstí je kamenný kříž situovaný při jihozápadní fasádě kaple. Poměrně nesourodý výraz kaple je výsledkem postupného zvětšování a rozšiřování v několika časových etapách. Tradiční stavební materiály použité na obvodovém plášti památky jsou přiměřeným sjednocujícím prvkem odlišujícím památku od novodobé zástavby předměstí. Kostel Panny Marie ve Štěpnici je vysoký asi 20 metrů, situovaný ve prostřed Oldřichova náměstí, orientován na delší osu náměstí.Západní vstup je prolomen na osu v prúčelí věže, je segmentově zaklenut. Průčelí je dále prolomeno lunetovým oknem s bohatě profilovanou šambránou, a dvěma věžními okenními otvory. Věž zastřešena zvonicí, jejíž zvon Maria byl pořízen z daru štěpnického souseda Karla Novotného v roce 1988. Váží 54 kg a zhotovila jej zvonařka Laetitia Dytrychová v Brodku u Přerova. Posvětil jej v červnu 1989 P. Bohuslav Brabec (není předmětem památkové ochrany). Tělo kaple je longitudálně orientované zastřešené sedlovou střechou, také přístavba, má pravoůhlý závěr. http://www.farnost-telc.cz/content/kaple-p-marie