pomník Žižkova mohyla

Mohyla 14,7 m vysoká je monumentální pomník tvaru osově souměrného tumulu. Nachází se jižně od obce a skládá se ze čtyř částí (postament, válec, homole a kalich). Sokl postamentu je čtverec o šíři 5 x 5 m. Půdorys lemuje dvoustupňová podnož ze žulových plochých kvádrů spojovaných železnými sponami. Na severní straně je do 4. soklového kvádru zleva vytesán nápis: Postavil/JOS.ŠUPICH/stavitel v Něm. Brodě 1874/. Na sokl postamentu ukončený římsou tvaru zvoncovité patky navazuje užší tělo postamentu. Tělo tvoří tři řady kvádrů, v nárožích výrazně bosovaných. Všechna 4 průčelí těla postamentu se skládají z nápisových kamenů z různých hornin z památných míst věnovaných různými vlasteneckými spolky z Čech i ciziny. Nápisy na nich jsou (až na dále uvedené výjimky) vysekané do hloubky a zlacené z nestejně velkých liter. Nápisy na severní straně (zleva doprava a shora dolů): Sokol pražský OBČ.BESEDA/ V NĚM. BRODĚ. * KRÁL. MĚSTO/NĚM.BROD. * SOKOL ÚPICKÝ. * ZPĚV. SPOLEK/V NĚM. BRODĚ. * SOKOL/NĚM. BRODSKÝ. //*// SOKOL VYSOKOMÝTSKÝ/1874. *Sokol Žižkovský/1874. * Praha. * NA PANKRÁCI DNE 1. LISTOPADU/ROKU 1420/OBČANSKÁ BESEDA PANKRÁCKÁ. * Město Hořice/R. 1874. //*//KRČÍN/SOKOL/NOVOMĚSTSKÝ * Z Hory Kunětické/Sokol Pardubický * SOKOL/PŘÍBRAMSKÝ./TŘEMOŠNÁ. * SOKOL /v/ BRANDÝSE nad LABEM * Z rodného domu/M.J.HUSI./18 OD A. ŠEBELLE. 73. * „SOKOL“/ve/DVOŘE KRÁLOVÉ.// Nápisy na západní straně: Sokol Rakovnický./ 18(26/5)74* SPOLEK/ŘEZNÍKŮ ÚRAŽSKÝCH* SOKOL SLANSKÝ. * Kalich/z/nového/Bydžova * Z HRADU RONOV r.1424. * ZE/STARÉHO ZÁMKU/R 1424./A.B.Čepel * Sokol Česko brodský/ Z bojiště u Lipan//*//SVANTOVÍT A POKROK/VHLINSKU. * Sokol Rokycanský/věnuje kámen z rodinné chýže/Mistra J Rokycany. * OD ZPĚVÁCKÉHO SPOLKU/VLASTISLAVA/v Heřmanově Městci. * Hlahol v Praze. * SION//*//Čten.beseda/v/PACOVĚ. * COTĚBOŘ. SOKOL PÍSECKÝ * SOKOL/NYMBURSKÝ * FRAN.FIALA/V HLINSKU.// Na jižní straně: Nesmrtelnému hrdinovi/za SVORNOST, ROVNOST A BRATRSTVÍ/Českosl. děl.spol./ve Vídni * Z KRKONOŠŮ/od spolků/BRANISLAV, KOLÁR, RÁMUS,/SOKOL A VÍLA/v Jilemnici. * MĚSTO PRIBYSLAV. * Památce/ŽIŽKOVĚ/SOKOL/Žamberku * VÍDEŇ/Sokol/Z KAHLENBERGU. * Umělecká beseda v PRAZE/1873 //*// Řemeslnická beseda v Praze/1873. * Svobodní střelci/a/SOKOL./Litomyšl. * BESEDA/PŘIBYSLAVSKÁ * Z HOR KUTNÝCH/SOKOL/Tělocvičná jednota * Žižkov. //*// Z HRADU/VELIŠE/VĚNUJE/SOKOL JIČÍNSKÝ. * VLASTENEČNÍ/SPOLKOVÉ/Z POLIČKY. * ŘEMESLNICKÁ BESEDA/ve/DVOŘE KRÁLOVÉ. * SOKOL/v/POLNÉ * CO NEPORAZÍ SLOVO,/TO ROZBORTÍ PALCÁT./Beseda v Oustí nad Orlicí. * BESEDA/v/POLNÉ.// Nápisy na východní straně: Živn. Čtenářská/Jednota Chrudim. * Z ROZVALIN HRADU/DRAŽICKÉHO/MĚSTO NOVÉ BENÁTKY * SOKOL BESEDA/CHOCEŇ. Město/VYSOKÉ MÝTO. Hrad/Bikanec.//*//MĚŠŤANSKÁ BESEDA/VAMBERK/1873 * MĚSTO ŽĎÁR /NA MORAVĚ * SOKOL/HUMPOLECKÝ. * Kalich bratrství,/Obec/Libenice u Grunta. * MĚSTO/HUMPOLEC * Z hradu Skála/v černém lese/v Přešticku 1873//*//Spolek/DĚLNÍKŮ ZEDNICKÝCH/z Prahy a okolí./Z rozvalin Hlavačova * Cimburk u H.K./1424/Zpěv.spolek Tyl/na Horách Kutných./1873. * Od tělocvičné jednoty/“Sokol“ v Brně. * Šárecký/zpěv:spolek/BOLESLAV./1873. * MĚSTO LIPNICE.// Na severní straně je na kameni úpického Sokola nad nápisem městský znak Úpice provedený reliéfně vystupující oblou lištou. Nápis na kameni od příbramského Sokola je v lineárně vysekané obdélné výplni s vykrojenými rohy. Na západní straně je nápis na kameni od českobrodského Sokola pouze malován zlatou barvou. Mezi kameny od spolků Vlastislav a Hlahol je umístěn (na výšku) obdélný kámen hrubého přírodního povrchu, do kterého jsou vyvrtány 2 otvory vedle sebe. Z horní části tohoto kamene vybíhá výrazný výstupek. Kámen od pražských řezníků je vzhledem ke svým malým rozměrům zasazen v prvním řádku pod kamenem od rakovnického Sokola. Na jižní stěně je na kameni od vídeňského Sokola použit znak Sokola složený z liter. Na východní stěně je tentýž znak použit na kameni od brněnského Sokola. Kámen z hradu Skála má nápis na obd. desce pravděpodobně zapuštěné do kvádru z jiné horniny. Římsa postamentu je profilovaná oblounem s pravoúhlou hranou. Z postamentu vybíhá válcové těleso tumulu tvořené odsazeným soklem ohraničeným oblounem a kamenným zdivem z kvádrů sestavených v 5 řadách do gotické vazby. Na severní straně v horní části pod římsou je vsazena kamenná deska s vysekaným zlaceným nápisem: /Zde zemřel/JAN ŽIŽKA z TROCNOVA/dne 11. Října 1424./ Pod korunní římsou válcového těla tumulu dále obíhá vlys s triglyfy (se 6 kapkami) a metopami, v nichž jsou červené nápisy – letopočty ve spojení s místními jmény - místa Žižkových vítězných bitev (chronologicky začíná řada nápisů na severní straně a odvíjí se doleva): 1419./Praha./1420 * 1420/Plzeň. * 1420./Žižkov. * 1420./Sudoměř. * 1420./Vodňany. * 1420./Prachatice. * 1420./Benešov.* 1420./Vožice. * 1420./Říčany. * 1421./Žatec. * 1421./Chrudim. * 1421./Tachov. * 1421./Rokycany. * 1421./Dobříš. * 1422./Něm.Brod. * 1423./Král.Hradec. * 1423./Jihlava. Korunní římsa válcového těla tumulu má svrchní plochu mírně zešikmenou. Tuto plochu člení pravidelně a radiálně půlkuželovité („prejzové“) plné kamenné výstupky. Na válcové tělo potom přes dvoustupňové odsazení nasedá kuželovité těleso tumulu sestavené opět z žulových kvádrů nepravidelné vazby. Na oblém vrcholu kužele spočívá na soklíku kruhového průřezu krčkovitý podstavec zdobený prstencem. Na podstavci stojí kamenný jednoduchý kalich (196 cm vysoký) s kuželovitě se rozevírající kupou a prstencovitým nodem. Soklík podstavce pro kalich obepíná pás ze stříbrného kovu. Ze stejného kovu je i dvojitý pásek obíhající patu kalicha.