kalvárie

Soubor tří vysokých dřevěných křížů umístěných v lese na severním svahu tzv. Havlíčkova kopce jihovýchodně od obce, znázorňuje scenérii ukřižování na golgotském návrší. Břevna křížů jsou hladce opracovány a připevněny k betonovým sloupkům. Kříže lotrů jsou antonínské ve tvaru písmene T. Prostřední Kristův kříž je obvyklého latinského typu tj. s pokračujícím vertikálním břevnem nad spojem s břevnem horizontálním a v minulosti nesl plechovou nápisovou blánu IN/RI. Těla ukřižovaných jsou provedena malbou na plechu od Jana Jílka ve vysoké výtvarné úrovni. Umírající tělo Krista s probodeným pravým bokem je volně prověšeno ve tvaru Y, hlava s trnovou korunou a svatozáří nakloněna k pravému rameni. Zřasená bederní rouška je svázána velkým uzlem a mírně spuštěna u levého boku. Nohy přibity dvěma hřeby. Lotr po levici prověšen ve tvaru Y, zamračená vousatá hlava s dlouhými vlasy je odvrácena od Krista, tělo je vytočeno směrem doleva s mírně pokrčenými probodenými nohami vytočenými doprava. Obě ruce má probodené hřeby. Kolem pasu má uvázanou bohatě zřasenou bederní roušku spuštěnou u levého boku. Lotr po pravici s krátkými vlasy bez vousů má ramena v úrovni vodorovného břevna. Natažená levice je přibita. Pravou mírně pokrčenou ruku má svěšenou podél těla, pěst je zaťata. Hlava přesahující výšku antonínského kříže je natočena v prosebném gestu doleva ke Kristu. Oděn v symetricky uvázané bederní roušce. Nohy volně svěšeny.