venkovská usedlost

Areál venkovské usedlosti čp. 1911/11 se nachází asi 3 km severním směrem od historického jádra města České Budějovice a je významným architektonickým a urbanistickým prvkem. Usedlost se štítovým průčelím orientovaným do návsi je situována na východní straně návsi, zhruba uprostřed s spolu se sousedním objektem čp. 10 tvoří pohledovou část návsi. Usedlost obdélného půdorysu je na severní straně tvořena obytným stavením s navazujícími klenutými stájemi tvořící jeden ucelený celek. Na jižní straně dvora se nachází patrový špýchar a na něj navazují chlévy s půdní nadezdívkou. Štítové průčelí usedlosti orientované do návsi je tvořeno štítem obytného stavení a štítem špýcharu mezi nimiž je brána s brankou a druhou branou, která navazuje na SZ nároží obytného stavení. Východní stranu dvora uzavírá přestavěná stodola na celou šířku parcely. Před obytným stavením se nachází předzahrádka, jejíž oplocení je bez památkové ochrany. Objekt kolny u stodoly v torzálním stavu (dokumentováno v roce 2007).