památník královské přísahy

Drobná zděná stavba ve tvaru edikuly je situovaná u řeky Jihlavy při historické česko-moravské zemské hranici. Čtyřboká stavba na mohutném hranolovém soklu je završená profilovaným trojúhelníkovým štítem neseným dvojicí pilastrů. Z čelní strany je prolomen velký pravoúhlý výklenek, který je chráněn kovovou mříží. Výklenek vyplňuje reliéfně zdobená mramorová deska s dvojicí pilastrů podpírající kládí. Nad ním jsou reliéfně vyvedeny dvě císařské koruny, mezi nimiž se nachází říšské jablko. V půlkruhově zaklenuté mělké nice je reliéfně vyobrazen habsburský erb se znaky všech korunních zemí. Erb završený korunou je obtočen řádem Zlatého rouna. V dolní části niky se nachází víceřádkový latinský text připomínající přísahu krále. Hranolový sokl je opatřen mělkou vpadlinou s rytým německým textem informující o renovaci a doplnění pomníku.