kostel Povýšení sv. Kříže

Kostel Povýšení sv. Kříže s areálem se nalézá na návrší, na jižním okraji města při hlavní cestě od Českých Budějovic. Kostel Povýšení sv. Kříže je jednolodní s polygonálním kněžištěm uzavřeným žebrovou klenbou a středověkými nástěnnými malbami na severní stěně, odkryté roku 1909. Na severu je k presbytáři připojena sakristie o třech polích křížové klenby, východní je pravděpodobně mladší. Jižní, renesanční předsíň s obloučkovým štítem ukrývá raně gotický portál lodi z doby kolem poloviny 13. století. V podvěží kaple Božího hrobu s renesančními nástěnnými malbami (erby z roku 1598) u vstupu, V patře nad ní sedlový portál (dat. 1523 a preclík - znak pekařského cechu), který vede do 1. patra věže. Ve zvonovém patře zachovány velmi hodnotné gotické a renesanční zvony. Loď sklenuta valenou klenbou s výsečemi (dat. 1658 na sev. pilíři). V patře nad jižní a severní předsíní se do lodi otevírají oratoře. Na západní straně je k průčelí lodi připojena předsíň s valbovou střechou.