premonstrátský klášter s kostelem sv. Petra a Pavla

Areál premonstrátského kláštera zasvěceného Panně Marii s přilehlým farním opatským kostelem sv. Petra a Pavla se rozkládá ve východní části městyse Nová Říše. Jednopatrový komplex budov se dvěma obdélníkovými uzavřenými nádvořími je spojovací chodbou propojen s přilehlým barokním kostelem sv. Petra a Pavla a gotickou kaplí sv. Anny Samotřetí. Přístup do kláštera i kostela je koncipován z malého uzavřeného prostranství se sochou sv. Jana Nepomuckého (r. č. 35349/7-5040) odděleného od náměstí hospodou U Zlatého lva (r. č. 27156/7-5034). Ze severní, východní a jižní strany obklopují komplex budov okrasné a klášterní zahrady obehnané kamennou opěrnou a ohradní zdí. Celý klášter má architektonicky poměrně nenáročné jednotně řešené průčelí, které získalo nynější barokní vzhled patrně v rámci oprav po požáru v roce 1813. Původní kostel z roku 1504 nahradil v 2. polovině 17. století barokní jednolodní obdélný kostel se dvěma bočními kaplemi, dvěma hranolovými věžemi v průčelí a dlouhým presbytářem s pravoúhlým závěrem. V těsné blízkosti presbytáře vystupuje z líce východního křídla kláštera gotický polygonální závěr kaple sv. Anny.