kostel sv. Martina s božími muky

Farní kostel sv. Martina je nejstarší sakrální památkou Třeště. První zmínka o kostele je již z roku 1349. Nejstarší část kostela je gotické jádro lodi a věže (nyní barokizované). Loď byla původně zakryta plochým stropem a neměla dnešní nepravidelně rozestavěné pilíře. Zvonicové patro na věži bylo dřevěné. Loď s věží, z lomového zdiva postavené, stávaly věrohodně již v době, kdy se kostel poprvé připomíná. Vystavěno snad ve 13. století. Do druhého stavebního vývoje lze přiřadit stavbu kněžiště, které se jeví jako přístavba k starší lodi. Je provedeno ve tvarech vrcholné gotiky. Okno v ose závěru si zachovalo původní kružby, v ostatních lomených oknech byly vyměněny za nové roku 1896. Vznik presbyteria kolem roku 1400. V třetí stavební etapě byla ke kněžišti přistavěna kaple, původně sakristie. Nedochovala se v nedotčeném stavu; západní klenební pole bylo roku 1776 strženo a do něho vestavěna panská oratoř s rovným podlažím a stropem. Do 15. století se datuje kamenná kazatelna v kostele. V roce 1698 podnikli Herbersteinové barokní přestavbu lodi a věže. Dřevěná zvonice byla nahrazena zděnou nástavbou. V roce 1938 byl farní chrám opravován. V gotizujícím presbytáři byly pod starou omítkou nalezeny malby, které lze datovat do roku 1492. Oltář je dílem Jana Václava Prchala narozeného roku 1744 v Kroměříži. V roce 1560 nechal Kryštof Vencelík z Vrchovišť ulít zvon sv. Martina. V letech 1668 – 1672 měl kostel 3 oltáře: hlavní oltář sv. Martina a vedlejší oltáře Všech svatých a Panny Marie. V roce 1873 byl vyzdvižen zvon Martin do věže horního kostela. Zvon byl ulit z původního zvonu Josef z roku 1496 a byl přelíván v letech 1560, 1722 a 1873. Roku 1930 byl vyzdvižen nově ulitý zvon Josef. Roku 1942 byly sňaty všechny zvony na válečné účely.