křížová cesta

Křížová cesta se line od východního okraje obce podél pravé strany silnice směrem na Zdeňkov a u třetího zastavení se postupně stáčí směrem na vrch zvaný Spravedlnost či Kalvárie. Celková délka současné části dochované křížové cesty linoucí se od úpatí přes svah až na temeno dominantního, z větší části holého, kopce o kótě 596 m. n. m. je přibližně 800 m. Soubor křížové cesty se skládal z původně 13 zděných výklenkových kapliček a o deset let staršího žulového kříže vztyčeného k tisícímu výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Tři kapličky, z nichž dvě se měly nacházet přímo v obci, ale byly v průběhu let zničeny a do dnešní doby se jich zachovalo pouze 10 a kříž. Dle Pamětního spisu vyplývá, že první kaplička stávala v obci u mostu za řekou Vápovkou. Původní délka celé křížové cesty tak byla přibližně 1 km. První dochované zastavení se v současnosti nachází na kraji lesa cca 50 m východně od posledního domu čp. 184. Mezi již stávající byly nově zbudovány i chybějící tři kapličky, křížová cesta tak má opět klasických 14 zastavení. Původních 10 dochovaných výklenkových kapliček z roku 1873 linoucích se od východního okraje obce až na vrch kopce zvaného Spravedlnost je shodného architektonického tvarosloví v podobě obdélné zděné výklenkové kapličky s půlkruhovou nikou. Čtyři kapličky se nacházejí po pravé strany silnice směrem na Zdeňkov. Mezi druhým a třetím zastavením je od 6. června 2011 umístěno odpočinkové místo s informační tabulí. 5. a 6. zastavení představují nově postavené kapličky stejného tvarosloví. Další dvě dochované kapličky stojí řídce na poli na svahu kopce, mezi nimi stojí další nově zbudovaná kaplička. Konečná čtveřice kapliček je seskupena kolem mohutného kamenného kříže představující 12. zastavení. Čtveřice závěrečných kapliček s dominantním křížem tvořící symbolickou Kalvárii tak korunuje holý vrch kopce zvaný Spravedlnost.