zámek Březina

Zámecký areál s přilehlým velkým hospodářským zázemím je situován na kraji malé obce Březina mezi silnicí (Pacov – Hořepník) a Mlýnským potokem. Předmětem ochrany je soubor nemovitostí: budova zámku s barokní kaplí, nádvoří s ohrazením a zámecký park přiléhající k zámku ze severní a východní strany s oplocením a s bránou na příjezdové cestě. Prostor nádvoří je vymezen severním a východním křídlem zámku, od části hospodářské je oddělen barokní zdí s branou a z jihu oplocen. Jižně od zámku byl dříve pravděpodobně situován rozsáhlý park, dnes zcela zpustlý, není již předmětem ochrany. Na východě k areálu přiléhá parcela se zbytky opevnění bývalé tvrze Konipas, budovou špýcharu a stodoly (r. č. ÚSKP 27660/3-3028). Kaple je KP již od roku 1963, ostatní části souboru byly prohlášeny až v roce 2011. Zámek reprezentuje hodnotný příklad venkovského panského sídla s historií sahající do 16. století. Původně renesanční tvrz byla ve druhé polovině 18. století přestavěna na barokní zámek. Na konci 19. století zámek prošel historizující úpravou v duchu neorenesance.