venkovská usedlost

Areál zahrnuje obytné stavení, chlévy a stáje, pilířovou kolnu a dvůr. Stodola zbouraná. Dřevěné kůlny ve dvoře nejsou předmětem památkové ochrany. Jedná se o přízemní venkovskou usedlost uzavřeného typu, která je situována v řadové městské zástavbě. Venkovská usedlost respektuje klasický půdorys, kdy v levé části při pohledu z prostoru náměstí to jest na západní straně je situována půdorysná linie za sebou řazených prostor: obytná část, chlévy, stáje a kolna. Celkovou prostorovou a půdorysnou kompozici pak uzavírala stodola v současnosti již zbořená. Obytná část je nově zastropena- horní část zdiva z tvárnic při pohledu od souseda a rovněž tak krov je novodobý- patrné jsou nové krokve rovněž při pohledu od souseda Spodní část zdiva je z nepálených cihel .Dosud se nepodařilo zpracovateli zpřístupnit budovu, neboť vlastník je dlouhodobě mimo republiku v USA. Parcela byla původně širší jak je patrno z mapy stabilního katastru z roku 1830 a má znaky původního vyměření, původ lze tedy určit cca před 1830, asi konec 18. století či počátek 19. století. Současná podoba domu odpovídá přestavbě z poloviny 19. století ovšem ve zjednodušeném pojetí, původ zdiva je staršího data pravděpodobně klasicistní. Jedná se však pouze o levou dochovanou zedˇ, pravá část zdiva je již zčásti novodobá, jak je patrno z projektové dokumentace. Štít domu je v současnosti také novodobě upraven již bez ozdob lidového pojetí klasicismu.Vpravo od štítu je brána zaklenutá segmentem. Na obytnou část navazují chlévy a kolna, která je ještě původní s dřevěným štítem, dále pak části zdiva již zbořené stodoly.