židovský hřbitov

Pietní místo židovského hřbitova se nachází na jižním okraji města při silnici směr Telč ve svahu u rybníka Korečník. Židovský hřbitov je významným dokladem existence zdejší židovské obce. Židovské osídlení v Třešti je doloženo již ve druhé polovině 13. století, kdy je zmiňován rabín Jakub z Třešti. Náboženská obec zde však vznikla až v polovině 17. století, zanikla za druhé světové války. Židovský hřbitov je pravděpodobně stejného stáří jako obec, márnice je přibližně z poloviny 19. století. Poslední pohřby zde proběhly za druhé světové války. Židovské osídlení je literaturou datováno do pol. 15. století. Hřbitov byl založen v 2. pol. 17. století. Dochovalo se celkem 1306 náhrobků, z nichž nejstarší čitelný spadá do roku 1705. Mezi nimi řada barokních a klasicistních typů s vlivem lidového umění. Typické jsou pro židovské hřbitovy náhrobky (macevot), které mají většinou podobu stély, vzácněji podobu tumby. Na epitafu je téměř vždy uvedeno jméno zesnulého a jeho otce, popř. také manžela, datum úmrtí a chvalořečení zemřelého. Nápisy na náhrobcích na židovských hřbitovech v českých zemích byly do 19. století psány hebrejsky, od poloviny 19. století dvojjazyčně hebrejsko-německy či hebrejsko-česky, a ve 20. století někdy dokonce pouze německy či česky. Náhrobky jsou mnohdy zdobeny reliéfy, které symbolizují jméno, rod či zaměstnání zesnulého.