hrad Zvíkov

Hrad Zvíkov je situován nad vodní nádrží Orlík nad soutokem řeky Vltavy s Otavou. Hrad stojí na vysoké a protáhlé skalnaté ostrožně asi jeden kilometr severně od obce Zvíkovské Podhradí. Prostor ostrožny byl přístupný jen od jihu po úzké terénní šíji. Na jihu je brána s opevněním, válcová věž s břitem a za ní je prostranství sevřené hradbami na západní straně (nad řekou Otavou) a na východní straně (nad řekou Vltavou). Ve středu hradu je situován královský palác s Hlízovou věží v JZ rohu a na severu je zadní dvůr ohraničený obvodovou hradbou s věžemi a bránami. Na severním úbočí ostrožny se původně nacházelo opevněné podhradí s kostelíkem sv. Mikuláše, které bylo zaplaveno při napouštění orlické přehradní nádrže na počátku 60. let 20. století. .