strážní domek koněspřežné dráhy

Strážní domek čp. 44 je situovaný u křižovatky ulic Mánesova a Gerstnerova. Byl vystavěn jako součást nádraží na 3 km trati a byl označen „č. 1“. Strážní domek je dnes jedinou dochovanou autentickou stavbou původního rozsáhlého areálu nákladového nádraží koněspřežky. K jeho výstavbě se dochoval písemný doklad z 12.9.1828, kdy vrchní inženýr Schmidt požádal českobudějovický magistrát o schválení stavby strážního domku poblíže Krumlovského rybníka. Komisionelně byla stavba povolena 27.9.1828. Krátce nato byl domek postaven. Domek sloužil jako služebna a současně jako byt pro hlídače dráhy. Po zrušení koněspřežky bylo roku 1873 nádraží u domku prodáno továrně Hardtmuth. V roce 1977 byl domek po odbourání novějšího přístavku v důsledku rozšíření Mánesovy ulice přemístěn cca o 15 m jižním směrem a následně rekonstruován. V současnosti je v bývalém strážním domku umístěno malé muzeum věnované koněspřežní železnici.