venkovská usedlost

Areál zahrnuje patrové obytné stavení, navazující chlévy a dvůr. Novodobý přístavek ve dvoře není předmětem památkové ochrany. Dvoupodlažní venkovské stavení z omítnutého zdiva. Dříve bylo nedílnou součástí č.p. 84 a sloužilo jako vejměnek Usedlost je součástí souvislé uliční fronty tvořící původní intaktní zástavbu města Borovan což je dokladováno na katastrální mapě z roku 1830. Venkovská usedlost č.p. 87 se nalézá v prostoru Nádražní ulice v těsném kontaktu s kostelem Navštívení P. Marie, kaplí P. Marie Karmelitské, zámkem a centrálním prostorem Žižkova náměstí. Usedlost byla dříve uzavřeného typu a obsahovala již zmíněnou levou obytnou část, za ní pak chlévy a stáje, dále pilířovou kolnu a dnes již neexistující stodolu, levá část není památkově chráněna, pravá část tj. původní vejměnek obsahuje ještě ve dvorním traktu hospodářskou část. Později došlo k majetkovému rozdělení usedlosti. Výše uvedená fakta potvrdí vlastník usedlosti č.p. 84, který byl původním majitelem obou objektů Vpravo od venkovské usedlosti č.p. byla původně malá hospodářská ulička, která je v současnosti zastavěna novodobými prvky, které přináležejí k domu.