zřícenina hradu Kozí Hrádek

Kozí hrádek – zřícenina hradu se rozprostírá na ostrohu nad levým břehem Kozského potoka nedaleko Sezimova Ústí. Dispozice hradu, obíhaného širokým příkopem, před nímž byl navršen val, byla dvojdílná. Přední část se vstupem z průjezdu obdélné brány. Při jedné straně dlouhá budova s kuchyní a na protilehlé straně studna hluboká 18,5m vytesaná ve skále. Opevnění formou parkánu obíhalo vnitřní hrad. Vnitřnímu hradu dominovala volně stojící pravděpodobně dvoupatrová obytná věž (v popisu fotek dle plánku = palác). Obytná věž – donjon ve 14. století běžným prvkem soudobé české hradní produkce. Za věží byla do obvodové hradby vevázána dvouprostorová budova (sýpka). Celý hrad chránil příkop s předsazenou palisádou zhruba v místech dnešního oplocení.