sousoší sv. Jana Nepomuckého s anděly

Kamenné sousoší umístěné v centrálním prostoru náměstí osazené na podstavci. Sousoší je patrné na snímku ze stabilního katastru z roku 1830, je však staršího data a pochází z první poloviny osmnáctého století. Není dosud prokázáno kdo byl autorem tohoto díla. Poměrně kvalitně modelované plastiky s dynamickým výrazem světce poukazují k dílu M. F. Jäckela, který byl představitelem italského baroku v Čechách. S Jäckelovým výtvarným projevem byly nepochybně seznámeni autoři z jižních Čech již počátkem 18,století, zvláště pak jihočeský sochař Josef Dietrich, který roku 1724 vytvořil ve Vyšším Brodě přímo kopii Jäckelovy sochy sv. Anny z pražského Karlova mostu. Je pravděpodobné,že Josef Dietrich vytvořil vstupní kompozici do prostoru bývalého hřbitova a dominikánského kláštera v Českých Budějovicích, neboť toto sousoší má analogické vazby k sousoší svatého Jana Nepomuckého v Borovanech. Sousoší je umístěno na původním barokním soklu a podstavci obklopeném balustrádovým ochozem, v ochozu žulové nášlapné desky. Sochař pojal svatého Jana Nepomuckého ve svém díle jako tichou, do sebe pohrouženou postavu meditujícího světce s anděli po pravé a levé ruce.