silniční most

Starý tříobloukový kamenný most klenoucí se přes řeku Sázavu se nachází při západním okraji obce po levé straně silnice směr Přibyslav a dokládá středověkou cestu mezi Žďárem nad Sázavou a Přibyslaví. Silniční most je zděný z lomového kamene (místní ruly), na kterém byly objeveny zbytky vápenné omítky. Most je tvořen třemi oblouky nestejného rozpětí, kdy střední klenební pole je větší než pole krajní. Dva pilíře mostu jsou po proudu řeky (na návodní straně) trojúhelníkovitě zahrocené a plní funkci ledolamů. Niveleta poměrně úzké vozovky stoupá v mírném oblouku s vrcholem nad středním mostním obloukem. Nízké parapety přecházejí do nábřežních opěrných zídek rozevírající s na obě strany. Střední část koruny mostu je upravena štětováním z přírodního kamene a na začátku a na konci mostu přechází mostovka v asfaltový potěr, který zasahuje i na samostatný most. Po obou stranách silnice je most zvýšen o 50-70 cm od koruny a tvoří tak nestejně vysoké 35-40 cm široké parapetní zídky, jejichž povrch je krytý ostře pálenými cihlami na maltu. Celý most je nově omítnut a olíčen vápnem. Rozměry: celková šířka mostu 4,5 m, délka cca 6 m, celková výška mostu cca 4,5 m. Krajní oblouky o rozpětí 4,2 m a výšce od dna vodoteče 2,5 m, střední oblouk o rozpětí 6,5 m a výšce 3,4 m.