tvrz s hospodářským dvorem

Zbytky tvrze s hospod. dvorem čp. 15 se nacházejí západním směrem od obce Chrást v pozoruhodné a působivé poloze nad orlickou přehradou. Areál tvrze s ohraničeným hospodářským dvorem je významným urbanistickým, historickým a krajinotvorným prvkem. Severním i jižním směrem od dvora jsou v přilehlém lesíku zachovalé valy s příkopy částečně zachovalého tvrziště, jenž jsou nemovitou kulturní památkou zapsanou ve státním rejstříku pod r.č. 2515. Hospodářský areál je přístupný branou z jižní či severní strany, které nejsou předmětem památkové ochrany. Areál dvora je ohraničen ohradní zdí s polokruhovou baštou v SV rohu zdi. Samostatně stojící obytná budova se sgrafitovými štíty a ze zmodernizovaným interiérem se nachází uprostřed západního dvora. Na jihu areálu stojí špýchar s renesančními štíty, na který dále k východu navazuje kolna se sedlovou střechou. Na severu areálu stojí zmodernizovaná hospodářská budova se sedlovou střechou.